2018. március 31., szombat

Videós(?) Gála 2018

FIGYELEM! A KÖVETKEZŐ CIKK SZUBJEKTIVITÁST TARTALMAZ, MINIMÁLIS OBJEKTIVITÁSSAL ÖSSZEKÖTVE! AKI NEM SZERETI HALLANI MÁSOK VÉLEMÉNYÉT ÉS CSŐLÁTÁSSAL KÖZLEKEDIK AZ ÉLETBEN, AZT MOST MEGKÉRNÉM, AZONNALI HATÁLLYAL, TÜSTÉNT ÉS MARHA GYORSAN HAGYJA EL AZ OLDAL!

Papíron miről is szól ez az esemény? Úgy tudnám megfogalmazni, hogy Magyarország legtehetségesebb YouTube videósait, alkotói szedik össze és egy profi filmes, operatőri, dramaturg, hozzáértő zsűri pontozza őket, ebbe pedig belevonják az adott alkotó (vagy ha úgy tetszik influencer) nézőit, szavazás keretein belül. Mivel ez Magyarország legrangosabb díjátadó ünnepsége, legalábbis amit a videósoknak kiadnak, rengeteg újságíró, televízió és média vonul ki, a szponzorok pedig megtesznek mindent azért, hogy a szervezőkkel karöltve, jól érezze magát mindenkit, attól függetlenül, hogy miért van ott.

Na és akkor hogyan is fest ez a valóságban? Összegyűlt Magyarország legnézettebb vagy legfeltörekvőbb tagja, a saját kategóriájában, szépen felöltöztek, dresscode-hoz illően és tisztelettudóan végig ülték ezt a nagyjából kettő és fél órát, majd gratuláltak, pacsiztak, aftereztek. Van ezzel gond? Szerintem abszolút nincs, hiszen a 80%, talán 85% még bőven fiatal és bulizni mégiscsak jó dolog. Telekom és a Coca-Cola, mint szponzor, szerintem abszolút okés, nem mintha én élveznék bármilyen támogatást, csak baráti, haveri szinten, azonban vannak dolgok, amivel nem teljesen tudok egyetérteni. Ha áthallásos lesz a véleményem a Szürreality Show által elmondott véleménnyel, az azért van, mert egyetértettem velük a legtöbb dologban.

De milyen kategóriák voltak az idén?  Vlog, Gaming, Életmód, Humor, Tech, Utazás, Ismeretterjesztő, Film és Sorozat, Animáció, Az év felfedezettje, Az év legjobb szponzorációs videója, Közönségkedvenc. Annak érdekében, hogy eltudjam húzni a cikket és hogy még szubjektívebb legyen, utólag én is leadom, számotokra a szavazataimat, pár gondolattal egybekötve. Szakmailag mindegyiknél nem tudok mérvadóan szavazni, ezért a szimpátia vagy az elfogultság lesz az ami alapján én meghirdetem a saját győzteseimet.

Vlog: I Have No Idea Hungary, Simonffy Péter, Maris, Barni. és Magyarósi Csaba. Mindenkit ismerek, legalább névről, viszont Simonffy Pétert és Marist annyira nem követem, Magyarósi Csaba videót pedig nagyon még annyira sem (ez persze nem azt jelenti, hogy nem csinálna jó videókat, csak addig még nem jutottam el). Török Ábel és Barni azok akiket követek és talán még várom is a videoikat, már amikor szólnak is valamiről, és örömmel ülök le megnézni. Ha szakmailag nézem akkor Magyarósi Csaba akire szavazok, ha pedig az alapján, hogy engem ki köt le, akkor Török Ábel. Tőle megtanultam már egy-két dolgot a vlogolás terén. 
Gaming: luckeY, Nessaj, Paplovag Gaming, GameDayIroda és BENIIPOWA. Nem luckeY és még annyira sem BENIIPOWA. Nagyon nem nekem gyártják a tartalmat, ergó, nem én vagyok a célközönség. Így ezért a Nessaj, Paplovag, GameDayIroda az akik közül választanék. Minden nap nézem legalább egyiküket, már ha van új videó, vagy éppen élő adás és bár átmentek már Twitch-re, mert ugye a YouTube a gaminggel úgy van, mint én a vegán életmód erőltetésével, ez egyáltalán nem túl nagy befolyásoló tényező. Én hatalmas Random Kolléga vagyok, viszont a szubjektív szavazatom Nessajra esne, a szakmait meg megosztanám Paplovag és a GameDayIroda között, már ha lehetne ilyet tenni.

Életmód: AvianaRahl, Chloe From The Woods, Lina és Panni, FollowAnna, Karin Dragos. Hát elnézést kérek, férfi mivoltomból egyiküket sem követem és hallani is csak egyikükről hallottam, szóval számomra ez egy üresjárat. Igen, a Burn Entertainment és végtelenül szexista és anit-feminista oldal. (Kéretik nem komolyan venni)
Humor: PamKutya, Ábel von Müller, Szerinted?, Zsozeatya, Videománia. A PamKutya inkább már átment ismeretterjesztő és szórakoztató irányba, hiszen nem mindig poénosak a videóik. Ábel von Müllertől egy videót nem láttam még, a Szerinted? egy jópofa ötlet, csak kár, hogy "humor" és nem "ismeretterjesztő". Zsozéatya, kell bármit mondanom? Videómánia. Még amikor megismertem nagyon bejött a dolog, mára nálam egy fokkal ellaposodott, de egy-két videót még mindig nagy örömmel nézek meg. Szubjektív: Zsozéatya, az szakmai pedig Videománia (egyelőre).
Tech: Tech2.hu, Hunboxing, Hyp-R, BroadTest, Apple Pie. Mi a bajom ezzel a kategóriával? Az, hogy csak a Hunboxingot ismerem, azt is Videojáték Zsolti gaming csatornája miatt, a BroadTest-et meg csak névről. Éppen ezért nem is szeretnék szavazni, mert nincs átfogó véleményem.
Utazás: Rimóczi Zsófia, Beleférek a bőröndbe?, Lilla vlogja, Nánásiék, Úton. Nagyon szeretem az utazós csatornákat, viszont eddig csak a Beleférek a bőröndbe? és az Útonról hallottam. Lilláról sajnos még nem hallottam, azt hiszem ideje bepótolni, a másik kettő jelölt pedig teljesen hidegen hagy. Szubjektív: Teacher Lucky, azaz Beleférek a bőröndbe? A szakmai pedig Úton.
Ismeretterjesztő: Walrusz, BROWN, CultureGeeks, Tanulom Magam, Inspirációk Csorba Anitától. Csorba Anitát csak másokkal való koprodukciókból ismerem, BROWN-t soha nem néztem, csak pár videóját láttam, Walrusz, CultureGeeks és Tanulom Magam, a versenyben. Szubjektíven mindannyijuknak adnék díjat, mert más-más téren teszik az ismeretterjesztést, a CultureGeeks pedig kimagaslik szerintem szakmai téren.
Film és Sorozat: Animegyetem, Otherworld, HollywoodNewsAgency, RetroShock!, IGN Hungary. Retroshock! és Retroshock! IGN Hungary hagyjon békén, az Otherworld meg inkább, az Animegyetemet nagyon szeretem és mivel szerkesztőségi tag vagyok, ezért Gergő munkásságát is, viszont KenyTheOne. Elmondtam mindent. 
Animáció: EatMyPie, Carnor, Kerekmese, Zállatorvos, ungdani. Szubjektíven mindenkinek adnék egy díjat, a Kerekmese kivéletével (mert nem nézem és mit érdekel), szakmailag pedig annyira különböző mindenki animációs stílusa, hogy el nem tudom mondani, ezért nehéz lenne választani. Azt azért sajnálom, hogy a Zállatorvos nem ismeretterjesztő kategóriában kapott jelölést, mert ott elsöprő siker lett volna. 
Az Év Felfedezettje: Nagy Dániel, UborCraft, Zozo Kempf, TokárTomi, Nessaj FC. Bármennyire szeretem Nessaj videót, a másodlagos csatornát soknak éreztem ide. De ha választani kellene akkor Ő lenne. Szakmailag meg...hagyjuk, valszeg ott is Ő. De nálam az igazi felfedezett az a T-Közép.
Az Év Legjobb Szponzorációs Videója: Nem írnám ki, mert hosszabb lenne, mint a véleményem. Nem, nem és nem! Szeretem a PamKutya műveket, a Videómániát is, de nem.
Közönségkedvenc: Gery, zsDav, Barni., BENIIPOWA, Csecse Attila. Öhm...Barni. Ennyi. Barni

Na, de akkor: Mi is volt a kivetnivalóm az egésszel kapcsolatban? Az egyik az, hogy a szakmai zsűrit jobbára, nem olyanok alkották, akik kimagaslóan értenek, akár a filmgyártáshoz, videókészítéshez vagy hasonlókhoz, hanem az egyes partnercégek küldöttjei voltak ott, azért, hogy fenntartsák a látszatát annak, hogy mélységesen komoly a díjátadó, meghívtak egy újságírót is, viszont újságíráshoz meg végzettség nem kell. Pont ezért vagyok blogger, mert ehhez sem. A másik amit nehezményeztem az nem más volt, mint az animáció kategória győztese. Nem vitatok el senkitől, semmilyen dolgot, de azért a Kerekmesének én nem adtam volna díjat. Tény, hogy tanít és átad valamit, de ez elmondható az összes jelöltre is a kategóriában. 
Összességében többet nem is szeretnék foglalkozni az egész eseménnyel, azonban a győzteseknek gratulálok! Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése