2018. február 1., csütörtök

Zenei Album Kritika ~ Balkan Shadows - Magamra tűvel vésem

Ahogy ígértem is, megérkezett az első album kritika az évben is, méghozzá egy olyan metálirányzattal, amiben inkább vagyok ismeretlen alak, minthogy ismerném tetőtől talpig. Vessük is bele magunkat a Balkán Árnyékaiba.Számomra a Metalcore, nem az a stílus a metálzenén belül, amit a legtöbbet hallgatok, sőt szerintem nem is tudnék megnevezni segítség nélkül öt bandát. Ennek nemes egyszerűséggel az az oka, hogy elkerülte a figyelmemet. Aki olvasta az eddigi hasonló cikkeimet, azok tudják, hogy számomra mindig is a Folk/Pagan Metal lesz az, ami a number one, ez viszont nem azt jelenti, hogy minden más irányzatot elítélnék, vagy gyűlölnék. Bár a banda egy interjúban elárulta, hogy folyamatosan csiszolódik az irányzatuk és mindenki valamit hozzátesz, ezért valami egyedit próbálnak létrehozni, ami a Modern Metal kifejezésnek, igencsak eleget tesz.


A kislemezen öt dallal büszkélkedik, melyek közül, az egyikhez videoklip is készült, nagyon egyedi formában. Remekül visszaadja a régi, az új generáció által csak kőkorszaknak emlegetett érában, VHS kazetták hangulatát. A dalok minősége Underground szinten kiemelkedő, én legalábbis annak tartom. Az igényes albumminőséget adja vissza százszázalékosan.

A jelenlegi formációban már mindenkit láthattunk más-más szegedi bandában és a hangzáson érződik is ez a dolog.  Két gitáros, egy basszeros, egy dobos és egy énekes alkotja a Balkan Shadows-t. A dob mind az öt dalban kiemelkedő és lehet, hogy némi elfogultság is beszél belőlem, hiszen a dob a kedvenc, klasszikus értelemben vett metálzenei hangszerem, fél évig még tanultam is rajta játszani. A riffek nagyon ott vannak a szeren, és ahogyan azt tudjuk, ha egy jó riff emlékezetes, akkor a hamarabb és tovább megragad, mint mondjuk a szöveg (Pl.: Deep Purple – Smoke on the water). Többször meghallgattam a dalokat és ez nálam teljesen így volt, főleg a Fotóalbum című dalnál. Az ének része pedig valami fenomenális. Jocót legjobban Köteles Leanderhez tudnám hasonlítani, hiszen mind a ketten remekül tudnak játszani a hangszínükkel. Gondolok itt például a hörgésből, a rendes éneklésbe való átugrásra.A témaválasztás már érdekesebb, egészen darkos a hangulata a daloknak és ezzel gondom akadna? Nem kimondottan. Vannak kifejezetten elgondolkodtató részek is a dalokban. ( „Az élet, mint múló ábránd, enyém a felelősség a tetteimért.” Ez mennyire igaz már. ) Ezt a témát remekül átadja az albumnak rajzolt portré is, amit Király Petra alkotott és wow, le a kalappal a művészhölgy előtt is.

Hogy összességében milyennek gondolom a Balkan Shadows, Magamra Tűvel Vésem albumát? Egy remek kiugró lehet a bandának, én már – ha már erről van szó – tűkön ülök és várom mikor lesz bejelentve egy esetleges nagylemez, ahogyan azt is remélem, hogy minél hamarabb eljutok koncertjükre, mert élőben, mindig jó egy-egy bandát meghallgatni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése