2016. október 2., vasárnap

A kockák a legmenőbb arcok

Évente nem sűrűn járok el moziba, viszont néha ellátogatok, mert megéri nagy vásznon nézni a filmet, remek hangbeállításokkal. Ebben az évben ez volt a harmadik mozizásom, viszont minden bizonnyal nem az utolsó. Korábban már értekeztem nektek a Deadpool című filmről, most viszont egy teljesen más kategóriájú filmet hoztam el nektek.Egy nagyon kedves barátom gondolt arra, hogy egy hétvégét rászánhatnánk a mozizásra. Össze is hívtunk egy kisebb bandát, de mi legyen a film? Merült fel a remek és megszokott kérdés. Bár vetítenek jelenleg több filmet is amit megnéznék (példának okáért a Vaksötét vagy a Snowden), mégis ezt a választást érzem a legjobbnak. Gyakorlatilag a jelenben játszódik, bármikor meg is történhet és okostelenok.

Bizonyára mindenki tudja azt, hogy az interneten elkezdődött egy olyan kór, amit nem a közeljövőben fog levedleni magáról. Unásig kapunk naponta új és új videókat, amik arról szólnak, hogy ki milyen módon próbál meghalni. Na jó, ez kicsit erős túlzás, az viszont biztos, hogy az internetes kihívás videókban van egy közös. Az úgynevezett "e-pénisz méregetés". Te megmered ezt csinálni? Na akkor ezt biztos nem tudnád! A nézettség pedig csak tör felfelé, mint a gejzírből a víz. Azonban van ezeknek értelműk? Hát...nem túlzottan. Azt a beteg perverziót pedig nem fogom megérteni, hogy miért jó nézni más szenvedését. Nyilván nem akkora dolgokról van szó, de a komment részleg mindig olyanokkal van tele, hogy ez nagyon jó volt és társai. Ezek mellett pedig még olvashatjuk azt is, hogy "Ezt élveztem", "Na ez király volt" és társai. Persze vannak kreatív kihívások, lásd a Hot16, amiben rap szöveget kellett írni és felénekelni, vagy az ALS Ice Bucket, ami arról szólt, hogy ha megcsinálod, 10 dollárt utalsz át a gyógymód kutatóinak, ha pedig nem öntöd le magad jeges vízzel, akkor 100 dollárt. Utána persze elfajzott mint az állat, de az kezdeti ötlet rengeteg embert tudott megmozgatni. Emellett pedig vannak olyanok is, amiket nem fogok leírni, mert nem akarom, hogy az olvasóim egy része, rémálmokkal teli estéket éljen át. Bízzatok bennem.

Bizonyára többen kitalálták, hogy a mai filmünk nem másról fog szólni, mint a 2016-os Idegpálya című filmről. A film jobbára 18-21 éves tiniken keresztül mutatja be az internet, mondhatni sötét oldalát. Terjeng az interneten, pontosabban az okostelefonokon egy "Idegpálya" nevű játék, melyben ha részt veszel, lehetsz néző, illetve játékos. A nézőknek két dolga van. Nézettségekkel gyarapítani az adott játékos élő közvetítéseit és ötleteket, kihívásokat adni egy-egy játékosnak. A legegyszerűbb dologtól kezdve, például egy idegen sráccal elmenni egy helyre, a leggec, akarom mondani a legundorítóbb dologig, hogy támadj meg valakit az utcán, vagy csak lopj tőle. A játékosnak pedig mi a feladata? Ezen feladatokat teljesíteni. Amennyiben megteszi, megkap egy bizonyos összeget (amerikai dollárban természetesen), majd kapja az újabb feladatokat. Így megy addig ameddig meg nem nyeri magát a játékot, vagy fel nem adja, esetleg kiesik. Ha viszont valaki elmondja a hatóságoknak, hogy ilyen létezik, az adott személy ÖSSZES adatával visszaélnek. Ugyanis, amikor elfogadod, hogy játékos leszel, az összes interneten megadott adatodat lehalásszák és elraktározzák. Tehát, a megadott adataid alapján kapod meg a feladataidat, jobbára. Félsz a magasságtól? Akkor tuti egyszer magasra kell másznod. Rettegsz a pókoktól? Ne félj ha véletlen pókok közé kell menned.

A film főszereplője Vee egy átlagos iskolás lány, aki oda van egy fiúért, szinte mindig őt fotózta, ha képeket készít az iskolai amerikai foci csapatról, valamint még pályázik is egy egyetemre. Az ő legjobb barátnője, Sydney egy nagyon népszerű lány. A legtöbb buliban ott van, nagyon elengedi magát és játékosa az idegpályának. Vee legjobb fiúbarátja, Tommy mindenben támogatja a leányzót, de félti is. Ő volt az első, aki Vee-t meg akarja állítani, hogy részt vegyen ebben a játékban, ez viszont nem sikerül. Miután Vee belevág ebbe, az első feladata, hogy egy idegennel csókolózzon, öt másodpercig. Hát, ez van, ha az ember kilép a megszokott dolgok mögül. Egy számára szimpatikus srácot ki is választ, majd megtörténik. Ezek után kiderül, hogy ez a srác, egy bizonyos Ian is játékos, majd elkezdődik a közös "jövőjük". Különféle kihívásokat kapnak a nézőktől, a pénzösszegeket is megkapják, azonban a későbbiekben összefonódnak a szálak. Mi is lesz? Nos ezt nem mondom el, mert lelőnék nem egy dolgot. Annyit elárulhatok, hogy Sydney és Vee között kissé elvadulnak a dolgok, majd a végső nagy döntőben olyan meglepő dolgok történnek, amikre igazából az ember nem túlzottan számítana.

Tommy

Maga a film kellően látványos, több szereplőt is bemutatnak, akikkel az emberek tudnak azonosulni, én is megtaláltam az én karakteremet, viszont egy film se komoly film, üzenet nélkül. Maguk a nézők, nem használják a valódi nevüket a játékban. Egy megválasztott nevet használnak, ezért a telefon mögött, teljesen arc és névtelenül tudnak létezni. Ebből kifolyólag teljesen gátlástalanul tudnak kommenteket írni, vagy feladatokat adni. Másrészről itt arról is szó van, hogy az emberek mennyi baromságra képesek azért, hogy pénzhez jussanak. Természetesen vannak elkeseredett élethelyzetek is, viszont akkor is elképesztő dolgok vannak.

Ian és Vee
A következő pár sorban erős spoilerek lesznek, ezért kérlek ha nem láttad a filmet, ne olvasd el, hogy az élmény teljes legyen. A spoiler végét jelezni fogom.

A film végén, a döntőben arra kérik Ian-t és Vee-t, hogy lőljék le egymást. Ezt egyikük sem teszi meg, de a közönség, akik nézik őket, elképesztő vérszomjjal állnak ki. Mindenkin ott a maszk, ezért nem tudjuk kikről van szó. Mivel egyikük sem teszi meg, egy harmadik srác ugrik be a képbe, aki egy szavazást tesz fel, hogy lelője-e Vee-t vagy ne. Számomra ami a legmegdöbbentőbb volt, az az volt, hogy a szavazás kijött az igenre. Mesteri színészi munkával, beadják mindenkinek, hogy Vee tényleg meghalt. Eközben pedig egy eldugott helyen, Tommy a barátaival a játékot hackeli meg sikeresen, ezután pedig mindenki megkapja a telefonjára aki szavazott, a saját nevét és egy üzenetet: Bűnrészes voltál gyilkosságban. Na ez volt az a pont, hogy felakartam állni és tapsolni. Mesteri! Abszolút. Miután mindenki neve kiderült és lelépett a játékból, Vee felkel, mintha mi sem történt volna és Happy End.

Spoiler veszély elhárult!

Ezek mellett, milyennek tartom a filmet? Ebben az évben számomra a legjobb mozis élmény volt. Teljesen jók voltak a kameraállások, a magaslati részeknél, konkrétan kijött rajtam valami "akut-tériszony" és konkrétan rosszul lettem abban a "magasságban". Elhangzik a filmben egy hasonló mondat ami nagyon rátette az i-re a pontot. A lényege annyi volt, hogy képernyő mögül, névtelenül és arc nélkül azt mondhat amit akar. Hello. Valamint átadja az internet egyik legnagyobb veszélyét, az adathalászatot. Minden amit felteszel, az fent fog maradni Én is nem egyszer futottam bele olyanba, hogy x csoportokba a nagy menő hülye gyerek, kirakja az exének az eléggé kirívó képeit, mert elhagyta. Ez kapásból egy jó kis bűncselekmény, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy minden fent marad az interneten amit felteszel. A összes képet, véleményed, a cikkeim, komolyan minden. Ezért kell odafigyelni mindenre, hogy miket adsz meg. Ne legyetek buták és gondoljatok át mindent! És nézzétek meg a filmet, amint tudjátok. Aki pedig látta a filmet, az tudja értelmezni a címet is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése