2016. június 6., hétfő

2016 Szegedi PlayIT

Ahogy a tavalyi módon, a Microsoft által szponzorált PlayIT rendezvény, ismét ellátogatott Szeged városába. A tavalyihoz hasonlóan rengeteg minden volt kirakva és sok mindent kilehetett próbálni. 

A változtatás abban valósult meg, hogy hoztak ki Rift-et és HTC Vive-ot is (Azt hiszem mind a kettő volt, nem mentem oda.), de ez csak egy a sokk közül. Szokásos módon a nagy színpadon történt minden, ami azzal kapcsolatos, hogy játszhattál a videósokkal és közönség előtt tudtál szórakozni. Hozott ki a Media Markt remek akciókat, leginkább Hama termékeket találtam amelyek tetszettek. (Fun Fact, hogy egy nagyon remek Hama uRage Exodus2-őt használok. Későbbiekben cikk róla?) Az 576, a Gamestar és az OCTV is nagyon sok király terméket vitt ki, gondolok itt arra, hogy tudtál venni Youtube-os termékeket, vagy esetleg über menő Cyka Blyat pólót.

A PlayIT nem PlayIT anélkül, hogy ne legyen egy rakat konzol kipakolva. Egy retro kerekasztal részen lehetett régi játékokkal - például Mortal Kombat-tal - játszani, PS4 mellett XBox One konzolokon lehetett kockulni, de ami engem odavonzott az a Nintendo rész volt. Viszonylag sokat töltöttem ott és nem véletlenül. Régen kiakartam már próbálni a Nintendo Wii U-t és itt volt az alkalom. Hogy milyen volt? Szokatlan. Nem azért, mert nem játszottam sose Nintendo játékkal, hanem azért, mert ormótlanul bitang nagy a kontroller. Tablet-et nem sűrűn használok, de nekem valami olyasmi volt a fogása. Persze oka van annak, hogy ekkora a kontroller, mert máshogy nem tudtak volna beletenni egy egész nagy kijelzőt, de első használatra fura volt. Mario Maker-t és egy Zelda (ne kövezzetek meg, nem tudom melyik volt) játékot próbáltam ki. Miután beleszoktam az irányításba, a Mario-val egészen nem volt gond. De a Zelda játék megfingatott rendesen. Tökéletesen leírhatom vele a fura kifejezést, mert más szavakat nem találok rá. 

A nagy színpad mellett volt nem is olyan messze a Lenovo Y Kupa két meccse, a Counter-Strike:Global Offensive elődöntője és League of Legends elődöntője. A CS:GO-t bár űzöm, nem annyira versenyszerűen, mint a LoL-t és nyilván, ezért érdekelt az jobban. A hangulat mind a két meccsen remek volt, oRoberto a szünetekben megadta a hangulatot rendesen. A BO3-as LoL meccset, ami a Wonder Stag E-Sport és a my Revenge e.V. csapata között zajlott és itt 100.000 Forint ütötte a győztes markát. Egy szoros meccsben megverte a WSE-t a my Revenge, így ők jutottak be a budapesti döntőbe, ahol nem kevesebb a főnyeremény, mint 1.000.000 Forint. Ez a két nagy verseny mellett 1 vs 1 Heartstone és CS:GO is, valamint Isti egy sajátos versenyt hirdetett, ami Istis bögrékért ment és Just Dance-ben kellett Őt legyőzni érte.

Ahogy az megszokott mára már elengedhetetlen az is, hogy cosplay verseny legyen egy-egy PlayIT-n. A legtöbb cosplay-t a League of Legends játékból láttam - Ahri, Jinx, Ashe -, de volt itt Maszk cosplay is és egyéb nyalánkságok. El lehet azt mondani, hogy nagyon jó lett mindenki öltözete.

A YouTube videósok több helyen voltak elszórva, akik a Minecraft-tal foglalkoztak azok a bejáratnál lettel lerakva, de voltak akik a kijárattól alig pár lépésre álltak. Na én nem tudom, hogyan bírták ki a fiúk-lányok, nyilván azért, mert motivációt ad nekik is, hogy a rajongóikkal találkoztak, de számomra ez hihetetlen teljesítmény, még akkor is, ha volt mozgásterük és a helyen bárhová mehettek.

De egy esemény sem igazi, ha nincsenek benne olyan dolgok amit nem nyerték el az ember tetszését. A régi Baumax épületében lett megtartva a rendezvény, ami természetesen nem olyan tömött, mint régebben amikor még Baumax volt. Levegő nemigen volt, persze ez nem a szervezők hibája és nem is a kivitelezőké, mert ki gondolta volna, hogy lesznek ilyen rendezvények a jövőben. A másik pedig a tömeg. De ez a tömeg nem a soroknál volt, hanem például a soroknál. Már a kapunyitás előtt is olyan tolongás volt, hogy alig lehetett meglenni, amikor pedig ránéztem 10:30 környékén a YouTube-os standhoz, televolt emberekkel a többször is megkanyarított kordonnal elválasztott sor. A büfénél ezt nem fedeztem fel, de voltak helyek ahol a tömeg elviselhetetlen volt. 

A videósok másik részről pedig nagyon is közvetlenek voltak. Több emberrel is beszéltem aki osztogatott aláírást és még a nap végén is ugyanúgy fogadták a rajongókat, mintha most kezdték volna az egész aláírást. Hatalmas pacsit mindenkinek! 

Összességében elmondható, hogy a szegedi PlayIT egy remek esemény volt, tele rengeteg jó emberrel és kiváló hangulattal. A nap végefelé pedig egy akkora eső jött el Szegedre, hogy beázott több helyen is a tetőszerkezet. Remélem a Media Markt standja nem ázott szét teljesen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése