2015. augusztus 2., vasárnap

Őszintén és tabuk nélkül a hülyeségről, avagy szónoklás egy bohóctársulatról

FIGYELEM! A KÖVETKEZŐ CIKK SZÓKIMONDÓ, ILLETVE EGYESEK SZÁMÁRA SÉRTŐ/DURVA MEGJEGYZÉSEKET FOG TARTALMAZNI. AMENNYIBEN NEM KENYERED A SZUBJEKTÍV VÉLEMÉNYKIFEJTÉS VAGY AZ ŐSZINTESÉG, AKKOR KÉRLEK, MOST KAPCSOLD KI EZ AZ OLDALT ÉS EVEZZ TOVÁBB AZ INTERNET TENGERÉN. ESETLEGES FELHÁBORODÁSOKÉRT NEM VÁLLALOK FELELŐSSÉGET.
Nekem a One Piece a kedvencem és kikérem magamnak ,
hogy otaku lennék, én csak egy anime rajongó vagyok

Mi is lenne a hülyeség? Alapvetően ez is szubjektív, csakúgy, mint a véleménye az embereknek. Számomra mit is jelent a hülyeség? Nagyon sok mindent és ebbe a halmazba a mai témánk is beletartozik, a provokáció is. Felröppent a Facebook nevű közösségi oldalon - biztos jó sokan ismeritek - egy nagyon érdekes és különösképpen furcsa csoportnak az oldala. Ennek a neve "Magyar Otaku Egyesület". Ha jobban megvizsgáljuk, akkor megláthatjuk az "Otaku" kifejezést. Ez a kifejezés tulajdonképpen két jelentéssel bír. Nyugaton ez inkább egy magasztaló szó az animések terén, mert jó sok animét láttak, tudnak róla mindent, gyűjtenek dolgokat, stb. Keleten, főleg Japánban ez már inkább egy szitokszó és nem kimondottan népszerű az az ember, akire ezt ráaggatják. Mivel nem tudok rendes számadatokat hozni, - mert nem találtam róla rendes forrást - de kis hazánkban nagyjából 6000-7000 olyan ember van, akik rendszeresen néznek animéket. Közülük esetleg 100 olyan ember van, aki ténylegesen otaku. Tehát, nem tud meglenni anime nélkül, szerelmes karakterekbe és betegesen gyűjti a figurákat. Egyből megkérdőjelezném a kedves csoportosulásnak címezve, hogy hány otakut ismernek, illetve közülük hányan otakuk? 

Ide kötném azt, hogy ennek a bohóctársulatnak kikerült egy szórólapja is. Ki mit is csinál egy szórólappal? Jómagam, elolvasom, de legtöbbször kidobom a kukába. Eme társulat szórólapján a következőket olvashatjátok - lásd a képen. -.Kezdjük az elemzésünket:
  • Nem csak az lehet otaku aki, animéket és mangákat kedvel, hanem lehet bármilyen függésre ezt nevezni. 
  • Én még soha nem láttam az utcán elsétálni egy anime karakternek öltözött embert, csak a MondoCon-on és kisebb eseményeken lehet őket látni.
  • Nem hallottam még senkit, aki a kedvenc karakterének szavajárását használja, vagy idéz tőle. Egy-két alkalommal esetleg, de csak évente egyszer. 
  • Őrültnek csak azok tartanak engem, aki nem nézi jó szemmel, hogy ilyeneket nézek, de azoknak a véleményére teszek. 
  • Hobbi csak akkor hobbi, ha fordítasz vagy szervezőként csinálsz egy eseményt. (Az én véleményem szerint.)
  • Ismerős az a kifejezés, hogy magad ellen beszélés? Itt is ez történt. A legutolsó mondat egy akkora öngól, amit még soha nem láttál.
  • De ami kicsapta a biztosítékot nálam, az az, hogy Hatsune Miku, a híres Vocaloid van a szórólapon, pedig nem köthető animéhez. Általában csak azok gondolják anime karakternek akik most kezdtek bele az animék nézésbe.
Valamint, - mivel valamiért marha nagy divat. - megkérdezni az utca emberét, akármiről, ők is csináltak egyet, mert mért is ne? Én bevallom, nem nagyon zavar, ha a véleményem kérik, de ilyen pocsék munkát, régen nem láttam. Értem én, hogy manapság a telefonnal meglehet oldani az operatőri munkát is és a mikrofont is helyettesítheti az okostelefon, de azért illik egy állványt használni, valamint rendes kamerát. 

Most megszólalnék:

- Nézzétek, baromira nincs arra szükségünk, hogy egy hozzá nem értő bagázs képviseljen minket. Így is vannak azok az emberek, akik kinézik azokat akik az animékez nézik, eljárnak a MondoCon-ra vagy egy-két tárgyak gyűjtenek. Ne legyetek annyira nevetségesek, hogy nem látjátok, hogy szánalmasak vagytok. Magatokat, illetve minket járattok le. Lejáratjátok a FanSubbereket. Lejáratjátok a MondoCon stábját, a MangaFan kiadót és mindenkit aki az animés közösségben. Nem kell minket képviselni senkinek, mert nem tervezünk sem világuralmat, sem felvonulásokat, (Ugye kedves Pride szervező úr, aki e mögött is áll?). Egy dolgot kérnék, Én személy szerint. Nem érdekel, hogy párszázan támogatnak titeket, az sem érdekel, hogy kik vannak ebben az egész bohóctársulatban, csak addig hagyjátok rá, ameddig rá nem fáztok. Valamint, ha ti egyesület vagytok, miért nem vagytok bejegyezve sehol? Az összes bejegyzett alapítványt, egyesületet meg lehet keresni az interneten, de a tiétek sehol sincs. Ja, hogy nincs is ilyen igaz? Nem kell nektek játszani az animés messiást, mert csak lejárattok mindenkit, mint már mondottam. 

Végszóként annyit mondanék a kedves bohóctársulatnak, hogy hagyjátok a francba az egészet. Megéri nektek a teljes utálatot? Megéri nektek az, hogy ujjal mutogassanak rátok, hogy "Ott vannak a dilettáns bohócok!". Szerintem se. Szóval ameddig el tudnak titeket felejteni, addig tegyétek az egész MOE-t a kukába. De mit is áltatom magam. A sok divatfasz úgy is a torkomnak fog esni, legalábbis azok akik titeket támogatnak. 

Ezzel zárnám a részemről az egész MOE bohóctársulat munkáját, viszont amint beüt megint valami olyan dolog ami nem csak az én szemem és csőröm böki, újra jelentkezek egy velősebb véleménnyel. Szóval ha bírjátok az erős és negatív véleményt, akkor várlak titeket eszmecserére. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése