2015. május 11., hétfő

I. Világháború és a videojátékok

Számtalan játék készült már megtörtént háborúkról, lásd az I. és a II. világháború, vagy különféle "kisebb" háborúkról. Alapvetően nem rajongok a  háborúért, semennyire. Egy Call of Duty-t vagy Battlefield-et nem játszottam még ki, viszont egy játék, a Valiant Hearts: The Great War egy olyan játék, amivel lehetne tanítani.

A játékot a Ubisoft Montpellier fejlesztette (Ahogy a méltán híres Rayman szériát is), valamint a Ubisoft adta ki, a Ubiart Framework motorral 2014 nyarán. Alapjába véve ez egy logikai kalandjáték, ahol különféle feladványokat kell megoldani, a karaktereink segítségével. Először a német Karl-t és a francia Emil-t ismerjük meg, valamint Emil lányát, aki Karl felesége. Karl-t besorozzák, mikor is feleségével megszületett gyerekük. Karl-t elviszik a német frontra, később pedig Emil kap behívót a francia frontra. Egy vonatállomáson megismerjük harmadik karakterünk, Freddie-t, aki amerikai ként van jelen a játékban, a franciák oldalán és Emil-el barátságot kötnek, mikor kimenti a francia katonák bántalmazása alól. Negyedik tagja a színes brigádnak, nem más, mint a medikus Anna, aki egy belga hölgy, akinek az apját a németek elrabolták és vissza akarja tőlük szerezni. Utolsó irányítható karakterünk - akinek igazából parancsokat osztogatunk - egy francia szanitécnek a kutyája, neve pedig Walt. 

Emil, Karl, Freddie, Anna és Walt. Amint említettem színes brigád, hiszen rengeteg országból lettek összeverbuválva, a véletlenek folyamán. Persze, ha csak önmagukban lennének és nem lenne semmi feladatuk, eléggé unalmas lenne a játékmenet. Emil ásója segítségével tudja ásni a talajt bizonyos helyeken. Freddie a drótköteleket tudja átvágni drótkötélvágójának a segítségével. Anna medikus lévén, megtudja az embereket - mind a civileket, mind a katonákat - gyógyítani, továbbá tud szállítani
embereket, erre háromszor láthatunk példát.. Walt egy támogató szerepet tölt be, parancsokat, utasításokat adhatunk neki, hogy mentsen ki valakit a romok alól vagy húzzon meg egy kart, esetleg elterelje az őrök figyelmét. Karl egyedül kivétel, mert az Ő esetében nem találtam olyat, amit csak Ő csinál. Lehet Én nem vettem észre, de nem találtam olyat.Emil háttértörténete annyiban merül ki, hogy mikor behívják, egy roham közben meglövik és a konyhán kell szolgálnia, később visszakerül a frontra. Karl idővel hadifogságba esik és onnan kell megszabadulni. Freddie feleségét a németek megölik, ezért bosszút esküdött ellenük. Anna apját akarja visszaszerezni a németek karjaiból - ahogy ezt már írtam korábban. -. Walt gazdáját elhagyja, majd megkerül és újra találkoznak, de csak rövid időre. 

Összességében a játék nem lenne teljes egy jó hangulat nélkül. A jó hangulat egy eléggé erős túlzás, hiszen maga a háború sosem egy jó dolog, ahogy a játékban se. Családokat, barátokat választ szét, rengeteg embert veszthet el bárki. A vége talán az egész játéknak a legszomorúbb része. Én lerakok ide egy videót, amiben az a jelent van és különféle videósok reakciója. 

A Valiat Hearts: The Great War nálam egy tízes skálán, egyértelműen tizenötöt ért el. Maga a hangulat, a rajzolt grafika, a logikai feladványok és a történet is megfogja az embert. Akik pedig beleakarnak olvasni a háborúba, azok kapnak különféle rövid történeteket amik akár a lövészárkokról szól, akár egy támaszpontról, vagy magáról a sárról. A maximalisták pedig rengeteg gyűjthető tárgyat kaptak, megszerzésre. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése