2012. április 25., szerda

Interjú Dancsó Péterrel

Készítettem egy írásos interjút a videómánia készítőjével és egyben a fakultatív csoport egyik alapító tagjával.
Olvassátok egészséggel:

 Hány éves vagy?


Dancsó Péter: Jelenleg 24, de ez még változhat.

2. Melyik suliba jársz/jártál és milyen szakon?

Dancsó Péter: Most diplomázom a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterszakán média design szakon.

3. Melyik a legrosszabb film amit eddig láttál magyarok és külföldi filmek közül?

Dancsó Péter: Szerintem aki követi a sorozatomat, az tudja, hogy a Holnap történtet tartom a legrosszabbnak a magyar filmek közül, és nagyjából ezen a szinten van a Birdemic is, amit a külföldi filmek közül tartok a legnézhetetlenebbnek. Utóbbi egy tehetségtelen másolata Hitchcock Madarak című filmjének. Egyszerűen minden rossz ezekben a filmekben, egyetlen pozitívumot nem tudnék mondani. Pedig nagyon elnéző tudok lenni a hibákkal szemben, ha cserébe egy kicsit is szórakozom az adott filmen.

4. Melyik filmek a kedvenceid?

Dancsó Péter: A kedvenc filmem az 1927-es Metropolis Fritz Langtól. Mind technikailag, mind történetszövésben korszakalkotó film, ami még ma is megállja a helyét. Már szinte minden létező újrakomponált, újraszínezett, újravágott változatban láttam. Sajnos moziban még nem volt szerencsém. Eszméletlen hangulata van, gyönyörű, hatalmas díszletek, lélegzetelállító effektek, erőteljes alakítások, expresszionista képek tele szimbólumokkal és egy nagyon erős kerettörténet. Odavagyok minden jelenetéért. Egyszer majd talán bemutatom egy videóban.

5. Milyen sorozatot szoktál nézni?

Dancsó Péter:Nem szoktam folytatásos sorozatokat nézni. Az egyetlen sorozat, aminek nagy rajongója vagyok, és minden epizódját láttam az a Mystery Science Theater 3000. Nekik van a legkreatívabb és a legviccesebb humoruk a Földön -- pontosabban a világűrben. Nagy inspirációm a sorozat.

6. Ha tehetnéd melyik filmszereplő lennél és miért?

 Dancsó Péter: A Bádogember lennék az Ózból, és kideríteném, hogy tényleg felakasztotta-e magát egy munchkin a háttérben vagy sem. Filmtörténelmi bizonyítékkal térnék vissza belőle.


7. Honnan jött a Fakultatív csoport név?

Dancsó Péter: 2005-ben találta ki Palotay Gergő barátunk, amikor mentünk forgatni az első filmünket. (Gergő is az alapítótagok közé tartozik - összesen öten voltunk az indulásnál) Pontosan nem is ránk értette, hanem csak úgy kimondta, és valahogy rajtunk maradt, amikor elindítottam a kezdeti honlapot. Pár filmcím is hasonlóan improvizált módon jött létre. Vicces látni, hogy egy-egy helyen például kinyomtatva szerepel az IDDQD című filmem, vagy beolvassák a legnagyobb kereskedelmi TV híradójában az Állandóság sétányt, mint egyik fő hírt.

8. Milyen játékokkal játszottál vagy játszatsz?

Dancsó Péter: A Gothic szériát szeretem, a második részét vittem végig talán a legtöbbször a játékok közül. Szeretem még a Monkey Island játékokat is, és a többi rajzolt "point and click" kalandjátékot, amíg a 3D fel nem váltotta őket.

9. Mi a legrosszabb amit egy filmben el tudsz képzelni?

Dancsó Péter: Ha Holnap történtnek hívják.

10. Te rendeznél-e valamilyen nagyszabású filmet?

Dancsó Péter: Még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy nagyjátékfilmet rendezzek, sokat kell még tanulnom. Ettől függetlenül nem látom a játékfilmben a jövő(me)t itthon. A rövidfilmeket is csak kikapcsolódásból érdemes csinálni. Nem szabad bizonyításvágyból nekikezdeni egy filmnek, pusztán azért, mert szakmai/anyagi megbecsülést vársz tőle. Viszont van egy nagyobb szabású filmtervem, ami közelebb áll a dokumentumfilmhez, mint a játékfilmhez, és ha minden összejönne, egy egyedi filmes élményt nyújthatna. Ehhez keresek most támogatókat.
Ez lenne az interjú. Köszönöm Dancsó Péternek, hogy meginterjúvolhattam!

4 megjegyzés: