2013. május 13., hétfő

Interjú L.Mole-lal

L.Mole egy tehetséges Retro játék kritikus és nem is értem, hogy miért nincs nagyobb nézőtábora. Egyedi poénok, ötletek és megvalósítások. Olvassátok és Osszátok a válaszait! !!!L.Mole YouTube csatornája!!! !!!Teazsúr blog!!!

L.Mole


1. Hogyan ismerkedtél meg magával a YouTube-bal?

1. Nem emlékszem. Gondolom valaki mutatott egy vicces videót. Igazából eszembe sem jutott, hogy a YouTube segítségével akár saját sorozatot is indíthatnék, amíg rá nem találtam az Angry Video Game Nerd-re. Pedig gyerekkorom óta kísérletezgettem kisfilmek és animációk készítésével a saját szórakoztatásomra.

2. Ha jól szűrtem le, te is olvasol mangákat. Mióta kezdted el olvasni őket?

2. Még általános iskolás koromban varázsoltak el a japán rajzfilmek, hála a német RTL-nek, és igyekeztem mindenre rátenni a kezemet, amire csak lehetőségeimből akkoriban futotta: angol nyelvű videokazetták a Trollbarlangból, Dragonball Z és Ranma ½ képregények a franciaországi nyaralásból. Szedett-vedett gyűjtemény volt, de a rajongásom kiélésére tökéletesen alkalmas. Ma már persze nem okoz gondot az animék és mangák beszerzése, de éppen ezért válogatósabb is lettem.

3. Milyen játékkonzoljaid vannak és mikkel játszottál eddig?

3. Jelenleg az Xbox 360, a Wii, a Nindendo DS és a saját készítésű MAME cabinet van nálam rendszeres használatban, de néha előkerül a Playstation 2, a PSP vagy a Dreamcast is, ha épp olyan kedvem van. Gyerekkoromban öcsémmel a Sega Master System-et, a Game Boy-t, az Atari Lynx-et, a sárga kazettás NES utánzatot, később pedig a Sony Playstation-t nyúztuk látástól vakulásig. Emellett rendszeresen átjárkáltunk a haverokhoz és ismerősökhöz is játszani, így végül a kilencvenes évek során kis híján az összes akkori mainstream konzolt volt szerencsém kipróbálni. A legelső gép egyébként, amin videojátékokat játszottam egy Enterprise 128-as volt.

4. Mi a kedvenc retro játékod?

4. Erre a kérdésre gyakorlatilag lehetetlen válaszolnom, mivel sokszor még egy-egy kategórián belül sem könnyű kiválasztani a kedvencemet. Persze találkoztam meghatározó játékokkal az évek során, melyek saját stílusokban túlszárnyaltak mindent, amit addig láttam. Többek közt ilyen volt a Wonder Boy 3, a Terranigma, a Yoshi's Island vagy a Deus Ex. De igazából ezeket is a végtelenségig tudnám sorolni. Egyébként tervezek készíteni egy videót, melyben majd kicsit körüljárom a témát.

5. Member-rel milyen módon ismerkedtetek meg?

5. Még sok-sok évvel ezelőtt a USTEAM fórumán ismertem meg Membert. Egyszer találkoztunk személyesen is, mikor vásárolt tőlem egy Elfen Lied figurát. (Akkoriban csináltam ilyesmiket modellező gyurmából, pár ezer forintért.) Aztán úgy öt évig nem hallottam felőle. Később aztán ő talált meg, mikor elkezdtem az Éjjeli Vakondot, és rendesen meglepett azzal, hogy közben hivatásos troll lett egy évek óta futó sorozattal.

6. Mennyi időt vett igénybe a Splatterhouse videód elkészítése?

6. Maga a felvétel és a vágás gyorsan megvolt, de a kísérletezésre ráment egy jó másfél hónapom. Egyrészt a család és a munka mellett napi egy-két óránál nem is tudtam többet rászánni, másrészt tapasztalat és rendes felszerelés híján kellett valahogy megvalósítanom azt, ami a fejemben volt. Néha egészen bagatell apróságoknál akadtam el. Rengeteget kínlódtam például azzal a résszel, amikor a végén leszédülök a székről. Egyszerűen nem tudtam rendesen érzékeltetni a dolgot, akármivel próbálkoztam. Végül aztán úgy sikerült a felvétel, hogy véletlenül levertem a kamerát. Direkt soha nem tudtam volna ilyen jót csinálni.

7. Anno voltak kalandkönyvek (azt hiszem ez a nevük). Azokból kipróbáltál néhányat?

7. A Kaland-Játék-Kockázat sorozatra gondolsz? A Halállabirintus konkrétan az első könyv volt, amit életemben „elolvastam”. Szerencsére édesapám maga is fantasy rajongó, így nemcsak, hogy teljesen pozitívan állt ezekhez a könyvekhez, de bőven el is látott velük. Rengeteget lapozgattam rongyosra az évek során, és máig szívesen előveszem őket egy kis nosztalgiázásra. Nem csak az interaktivitás miatt imádom őket, de azért is, mert teljesen szabadon, kötöttségek nélkül szárnyalt benne az írók fantáziája. Ezekben a könyvekben tényleg bármi megtörténhetett.

8. Hogyan állsz a horror játékokhoz?

8. Zombik és gépfegyverek jöhetnek minden mennyiségben, de misztikus horror tekintetében finnyás vagyok. Volt egy két alkotás a témában amiért odáig voltam: Silent Hill 2, Eternal Darkness, Alan Wake, Deadly Premonition, és persze kellemes nosztalgikus emlékeim vannak az első Alone in the Dark-ról, de ha a point-and-click kalandjátékokat nem számolom, akkor nagyjából ennyi. Az az igazság, hogy akárcsak a filmek esetében, itt is inkább a slasher műfaj áll közelebb a szívemhez, mint például ugye a Splatterhouse vagy a minden tekintetben zseniális Clock Tower.

9. Van kedvenc filmed?

9. Oda vagyok a klasszikus exploitation alkotásokért, de ha egy olyan filmet kéne mondanom, ami számomra tényleg hibátlan élményt nyújt és nem tudok betelni vele, akkor biztos, hogy csalódást okoznék valami kommersz klasszikus kiválasztásával, mint mondjuk a Terminátor 2 vagy a Vissza a jövőbe trilógia. A sorozatomban a Csillagok háborúját szoktam emlegetni, de inkább csak a vicc kedvéért. Nem vagyok igazán Star Wars fan. Annyira legalábbis biztosan nem, mint azt előadom.

10. Terveznél te is játékot?

10. Terveztem, és többször neki is ugrottam már hobbiszinten a játékkészítésnek, de rá kellet jönnöm, hogy a világ tele van olyan független fejlesztőkkel, akik ezerszer kreatívabb és profibb játékokat tesznek le az asztalra két étkezés között, mint amire én valaha is képes lennék. Persze ötleteim, elképzeléseim nekem is vannak, és nyilván szívesen foglalkoznék játékfejlesztéssel főállásban, de annyi realitásérzékem azért van, hogy belássam, ez pusztán álom. Így mivel csinálni nem tudom, inkább kritizálom. :)

3 megjegyzés:

  1. Egy Rakka figurát is készítettél nekem a Haibane Renmei-ből, és azóta is megvannak, igaz, anyám néha rosszabb mint egy földrengés, muszáj volt pár helyen összeragasztani őket.

    Azért berozsálok, mennyi konzolt ismersz, nekem a C64 és a NES utánzat volt a két cucc a PC előtt, meg is döbbentem, mennyi minden készült, amiről nem hallottam gyerekként.

    Member

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wow :D Member is megtalálta az Underground blogom. Én is néztem, hogy mennyi konzolt ismer L.Mole :D

      Törlés
  2. Nem volt nehéz, L.Mole linkelte az oldalunkon. :D Én inkább azon lepődtem meg, hogy említésre kerültem. :D

    VálaszTörlés